Психодіагностика - це теоретична та практична дисципліна, яка вивчає індивідуальні особливості особистості. Вивчається здобувачами вищої освіти у РДГУ.

 

АНОТАЦІЯ

освітнього компоненту «Психодіагностика»

освітньо-професійної програми «Психологія»

підготовки здобувачів освітнього ступеня «бакалавр»

за спеціальністю 053 «Психологія»

 

М е т а освітнього компоненту «Психодіагностика» полягає у ознайомленні здобувачів вищої освіти із основними базовими знаннями, необхідними для ефективного функціонування як психолога-практика, так і психолога-дослідника, оскільки психодіагностика — це перш за все наука і практика постановки психологічного діагнозу.

Підготовка висококваліфікованих фахівців у галузі психології, здатних розв’язувати складні задачі та практичні завдання у процесі навчання та професійної діяльності, що характеризуються невизначеністю умов і вимог, шляхом гармонійного поєднання фундаментальності та професійної спрямованості освіти, розвитку наукових досліджень, інтеграції в європейське освітнє, наукове і економічне співтовариство.

 

Програма освітнього компоненту розділена на три змістові модулі:

Змістовий модуль 1. «Психодіагностика як наука».

Змістовий модуль 2. «Методи психодіагностики. Здібності та інтелект».

Змістовий модуль 3. «Психодіагностика особистості».

 

П е р ш и й   з м і с т о в и й   м о д у л ь присвячений висвітленню загальних питань психодіагностики, її загальнотеоретичних та методологічних проблем і шляхів їх вирішення; історичних аспектів розвитку психологічних знань про діагностичні особливості людей. У модулі розкриваються галузі практичного застосування знань з психодіагностики (діагностування здібностей, корекція поведінки, оцінювання особистості, оптимізація процесів навчання і виховання; профвідбір, профконсультація, професійне навчання; судово-психологічна експертиза; клінічно-консультативна робота).

 

Д р у г и й  з м і с т о в и й   м о д у л ь спрямований на ознайомлення студентів із принципами і можливостями використання спостереження в психодіагностиці, ознаками наукового спостереження, формами спостереження.

Вивчаються загальні вимоги до проведення процесу дослідження, підготовка умов, стимульного матеріалу, інструкції, протоколів, бланків. Програма передбачає загальні уявлення про методики, які діагностують коефіцієнт інтелектуального розвитку. Методика Айзенка, Векслера, Кеттела та ін. Тест ДАТ, субтести ДАТ, тест Амтхауера, матриці Равена. У ході вивчення модуля студенти знайомляться з галузями застосування тестів здібностей, психодіагностикою креативності. Дається характеристика співвідношення інтелекту та креативності.  

 

Т р е т і й  з м і с т о в и й  м о д у л ь  охоплює коло питань, пов'язаних із особливостями діагностики особистості. Дається загальна характеристика проетивнй діагностиці та комплексній психодіагностиці. Висвітлюються проблеми та протиріччя сімейних цінностей та рольових установок в подружній парі. Розкриваються особливості створення і використання комп’ютерних версій психодіагностичних методик, що інтерпретують результати тестування досліджуваних на основі внесеного в комп'ютер досвіду роботи психолога. Програма передбачає розкриття загальних тенденцій систематизації методик діагностики міжособистісних відносин. Вивчається діагностика міжособистісних стосунків на основі суб’єктивних переваг. Удосконалюються основні методи: соціометрія, референтометрія та їхнє практичне застосування.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен демонструвати розуміння:

-          предмету, завдання та сфери застосування психодіагностики;

-          історичного розвитку та зв’язок з іншими галузями психології;

-          загальної методології та основних методів роботи

-          планування та здійснювання професійної діагностики;

-          описувати та узагальнювати результати психодіагностики, складати психологічні характеристики, портрети окремих осіб та груп, робити прогнози та виробляти рекомендації.

та бути здатним:

-          Обґрунтовувати власну позицію, робити самостійні висновки за результатами власних досліджень і аналізу літературних джерел.

-          Обирати та застосовувати валідний і надійний психодіагностичний інструментарій (тести, опитувальники, проективні методики тощо) психологічного дослідження та технології психологічної допомог.

-          Рефлексувати та критично оцінювати достовірність одержаних результатів психологічного дослідження, формулювати аргументовані висновки.

-          Презентувати результати власних досліджень усно / письмово для фахівців і нефахівців.

-          Складати та реалізовувати програму психопрофілактичних та просвітницьких дій, заходів психологічної допомоги у формі лекцій, бесід, круглих столів, ігор, тренінгів, тощо, відповідно до вимог замовника.