АНОТАЦІЯ

освітнього компоненту «Кризова психологія»

освітньо-професійної програми 053 «Психологія»

підготовки здобувачів освітнього ступеня «магістр»

за спеціальністю 053 «Психологія»

 

Мета освітнього компоненту полягає в оволодінні майбутніми фахівцями психологічними знаннями щодо закономірностей і специфічних проявів переживань та функціонування людини в кризових ситуаціях та психологічного супроводу й допомоги в цих умовах. Стосовно практичного аспекту – це оволодіння майбутніми фахівцями психологічними технологіями та вміннями щодо розв’язання життєвих криз, специфіки кризового консультування та вміннями щодо надання психологічної допомоги особистості, яка переживає кризовий стан.

Програма освітнього компоненту розділена на три змістові модулі:

Ø  Змістовий модуль 1. «Життєва криза як феномен індивідуального життя людини».

Ø  Змістовий модуль 2. «Психологічні особливості переживання особистістю нормативних криз життєвого циклу».

Ø  Змістовий модуль 3. «Особливості психологічної допомоги у кризових ситуаціях».

П е р ш и й   з м і с т о в и й   м о д у л ь присвячений висвітленню загальних питань кризової психології як науки, її загальнотеоретичних основ, історичних аспектів становлення та методів дослідження в галузі кризової психології. Розкриваються ознаки, типологія та форми переживання особистістю життєвих криз, різні підходи до типології та класифікації криз. Розглядаються стадії розвитку кризи та особливості конструктивного й деструктивного вирішення проблем кризових станів. Схарактеризовано особливості кризової ситуації та її психологічних наслідків у житті людини.

Д р у г и й  з м і с т о в и й   м о д у л ь спрямований на ознайомлення здобувачів вищої освіти з психологічними особливостями переживання особистістю нормативних криз життєвого циклу (криз дитинства та підліткового віку, криз ранньої дорослості. середини життя, виходу на пенсію та кризи похилого віку). Розглядаються психологічні причини сімейних криз та нормативні сімейні кризи і закономірний характер їх виникнення.

 Т р е т і й  з м і с т о в и й  м о д у л ь  охоплює коло питань, пов’язаних із особливостями психологічної допомоги у кризових ситуаціях та стратегіями розв’язання особистістю життєвих криз. Аналізуються особливості реструктуризації системи відносин людини зі світом та оточуючими людьми й зміна відношення до самого себе у період переживання особистістю життєвих криз. Розглядаються принципи, види й техніки кризового консультування та психотерапії.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен демонструвати розуміння:

-        феноменології кризових станів, особливостей перебігу кризових ситуацій, вирішення на практиці завдань психологічного супроводу та допомоги особистості в кризових ситуаціях;

-        метоів психологічного діагностування кризових станів;

-    особливостей психологічного супроводу та допомоги особистості у кризових ситуаціях диференційованого їх застосування у психологічній практиці.

та бути здатним:

-     Аналізувати та пояснювати психічні явища, ідентифікувати психологічні проблеми та пропонувати шляхи їх розв’язання

-     Розуміти закономірності та особливості розвитку і функціонування психічних явищ в контексті професійних завдань

-     Обґрунтовувати власну позицію, робити самостійні висновки за результатами власних досліджень і аналізу літературних джерел.

-     Формулювати думку логічно, доступно, дискутувати, обстоювати власну позицію, модифікувати висловлювання відповідно до культуральних особливостей співрозмовника.