АНОТАЦІЯ

освітнього компоненту «Основи символдрами»

освітньо-професійної програми 053 «Основи символдрами»

підготовки здобувачів освітнього ступеня «бакалавр»

за спеціальністю 053 «Психологія»

М е т а освітнього компоненту полягає в ознайомленні студентів з теорією та методами психотерапії за методом символдрами, специфікою її організації та проведення, набуття професійної компетентності у сфері психотерапевтичної роботи; формування у студентів знань, вмінь та практичних навичок, необхідних для надання психологічної допомоги різним віковим групам.

Програма освітнього компоненту розділена на два змістові модулі:

Ø  Змістовий модуль 1. «Психотерапія як галузь психологічної практики».

Ø  Змістовий модуль 2. «Кататимно-імагінативна психотерапія (символ драма)».

П е р ш и й   з м і с т о в и й   м о д у л ь присвячений висвітленню загальних питань у галузі психотерапевтичної практики (предмет і завдання психотерапії), розглянуто етапи психотерапевтичного процессу та його специфічні особливості, види психотерапії та вимоги до психолога, що здійснює психотерапевтичний впливи: теоретичний, практичний та особистісний компоненти готовності до здійснення психотерапевтичної роботи.

Д р у г и й  з м і с т о в и й   м о д у л ь спрямований на ознайомлення здобувачів вищої освіти із історією створення методу символдрами, його теоретичними основами, місцем серед інших напрямків глибиної психотерапії. Розкрито основні принципи й структуру дидактичного опису: основний, середній та вищий ступінь символдами. Схарактеризовано стандартні мотиви і техніки кататимно-імагінативної психотерапії; показання до психотерапії за методом символдрами, форми її проведення (індивідуальна, групова психотерапія і психотерапія пар). 

У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувачі вищої освіти повинні демонструвати розуміння:

-    теоретичних і практичних аспектів глибинної психотерапії як галузі психологічних знань і виду психологічної практики,

-    показань та особливостей проведення індивідуальної та групової психотерапії;

-        сучасних методів, прийомів та технік індивідуальної психотерапіїї для диференційованого застосування їх у психологічній практиці.

та бути здатним:

-     Аналізувати та пояснювати психічні явища, ідентифікувати психологічні проблеми та пропонувати шляхи їх розв’язання

-     Розуміти закономірності та особливості розвитку і функціонування психічних явищ в контексті професійних завдань

-     Обґрунтовувати власну позицію, робити самостійні висновки за результатами власних досліджень і аналізу літературних джерел.

-     Формулювати думку логічно, доступно, дискутувати, обстоювати власну позицію, модифікувати висловлювання відповідно до культуральних особливостей співрозмовника.